Image hosted by Photobucket.com

30 de gener 2006

Xin Nian Kuai Le!

Image hosting by Photobucket

Amb la lluna nova de gener, els xinesos de tot el món, commemoren l'arribada de l'Any Nou o Festival de la Primavera. És l'entrada a l'any 4704, segons el seu calendari lunar i fan festa grossa durant quinze dies, acabant les celebracions amb l'anomenada "Festa de les Llanternes".

Unes jornades abans, segons mana la tradició, les llars s'han netejat especialment i s'ha eliminat tot el que ja no s'utilitza. Es creu que l'any que comença portarà moltes coses positives si deixem lloc als nostres espais.

També s'afirma que és el moment de tornar els diners o deutes que s'han contret durant el darrer any, començant el nou període, sens càrrecs materials ni psicològics.

La vigília de cap d'any, familiars i amics es reuneixen per fer el sopar del "Twan Yuan Fan" o "sopar de la reunió". S'acostuma a menjar en taules rodones ja que el cercle simbolitza la perfecció i l'eternitat i això és el que es desitja per les relacions familiars.

Tots els plats que composen el sopar, tenen una simbologia pròpia i especial. Així, entre molts d'altres aliments, s'inclou el llegum "de l'any", semblant en la seva forma, a un ancià amb una gran barba, amb el desig d'obtenir longevitat familiar. Mai no falta el peix, "Yú" que té el mateix caràcter que "menjar sobrant", com a desig que mai manqui el menjar a taula; es serveixen petites empanades cuites, per augmentar la riquesa (el diner a l'antiga Xina tenia la seva forma) i pinya tropical, "ong lâi", ong (prosperitat) i lâi (venir)", amb el desig que la prosperitat vingui l'any entrant.

Imprescindibles són els llagostins sencers que simbolitzen la felicitat ja que al courel's es posen vermells, i aquest color significa felicitat pel poble xinès; amb el pastís d'arròs dolç, "nien gau" (gau sona com el caràcter que significa "alt"), s'espera que els fills creixin bé i que els adults aconsegueixin alguna promoció o augment de sou.

S'acaba l'àpat amb nombrosos dolços perquè simbolitzen l'entrada dolça de l'any, un dolç començament...

Els nens, reben sobres vermells (felicitat) amb diners, sempre amb quantitats de número parell perquè aquests porten bona sort, excloent, això sí, el número "4" que es pronuncia igual que "mort".

El dia de Cap d'Any és obligatori rendir homenatge als avantpassats i als deus xinesos, i la gent gran rep el respecte i la veneració dels més joves.

Espectaculars i plenes de llum són les festes que es fan al carrer. Destaquen els focs artificials i els petards (ells els van inventar) i, sobretot, les danses del lleó i del drac, importants animals a la simbologia xinesa, conduïts per experts practicants de Kung Fu, que amb els seus moviments fluids, circulars i potents i acompanyats pel so de la música de tambors, gongs i platerets, suposadament espanten les forces del mal, els mals esperits.


Deixo a la meva caseta un parell de caràcters, el de la "primavera" i el de "bona sort" que aquests dies especialment, els xinesos col•loquen capgirats a les parets o a les portes, com el caràcter "Fu", perquè la felicitat i la sort "caiguin" a les seves cases.


Xin Nian Kuai Le! - Feliç Any Nou!

Image hosting by PhotobucketImage hosting by Photobucket


Powered by Castpost

[The Music of Tao Te King]

12 Comments:

Anonymous Anònim ha dit...

Quants simbolismes, Myt tenen aquests xinesos. És una cultura ben especial!

Haurem de cercar un simbolisme als canalons o als galets del brou de Nadal per donar més valor als àpats.

Bon any nou xinès, Myt. Un petó

de gener 30, 2006  
Anonymous Anònim ha dit...

4.704 - 2.006 = 2.698 anys de tradició i cultura de desavantatge que tenim els que ens creiem el melic del món.

Personalment penso recuperar-los vivint els propers (2.698 x 2 =) 5.396 anys a velocitat doble. :-)

de gener 30, 2006  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Ei lluís, i tant!!!

Hahaha segur que trobariem simbolismes als canelons, als galets i al pollastre farcit, si cal. Ara, segur que ens agafa la idea algun cuiner d'aquests "d'estrelletes", hi posa marketing i promoció i es fa d'or... ;-))

de gener 30, 2006  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Hahaha borinot-cavall, com t'ha canviat l'espècie al descobrir l'horòscop xinès...

Uix, gran desavantatge mirat així, sí senyor!

Ufffff que m'estresso només d'imaginar un borinot-cavall movent-se a velocitat doble :-)) Para, para i enlenteix, no fos cas que et cremis les ales (o la cua ara que ets cavall) :-))

Un petonet

de gener 30, 2006  
Anonymous Anònim ha dit...

Glubs... cuinen "estrelletes"?

Una besada! ;-)

de gener 31, 2006  
Anonymous Anònim ha dit...

Fa un parell de dies i una lluna que vaig veure unes quantes escenes de les celebracions de l'arribada de l'any a Shengdu (??? :S) ... bé, total, era impressionant veure la seriositat amb què aquella gent feien tots els rituals, com cremar unes herbes, tocar el gong, o fer girar aquella mena de cilindre (:S:S:S:S:S maleïda ignorància!!!!!!!!)....

.....ehem, doncs això, que molt maco :-))))

de gener 31, 2006  
Anonymous Anònim ha dit...

Gràcies pels caracters! quedarien be al movil :-)

de gener 31, 2006  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Hahaha Caterina, sí, estrelletes, petites, petites...

...les grans les deixen brillar ;-)

Un petonet

de gener 31, 2006  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Ai com m'hagués agradat veure aquest reportatge de Shengdu! (sniffff algun dia en tinc enyorança). A tota la província de Sichuan d'on és la capital, Shengdu, les tradicions i els rituals són ben vius...

Recordo especialment un dia a un temple de Leshan. Una iaiona cremava herbes i vares d'incens gegants. Es creava una energia molt especial, una atmòsfera impressionant (en concret la capçalera és d'aquell moment).

Si et refereixes a aquells cilindres que fan girar enèrgicament, són cilindres d'oració i en poden moure més de dotze alhora. Hi posen tota l'energia que tenen per fer-los girar perquè creuen que fent-ho així envien directament les oracions a l'espai diví.

Sí que és maco, sí, Chi net ;-))))

Un petonet (rima i tot!)

de gener 31, 2006  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

De res, soci! :-)))

Doncs au! tu que segur estàs al corrent de les noves tecnologies, et baixes els arxius i cap al mòbil...

Si et sents més feliç i amb més sort, avisa a la sòcia eh ;-))))

de gener 31, 2006  
Anonymous Anònim ha dit...

Així, les de Hollywood no hem de patir, oi?

Una besada! ;-)))

de febrer 01, 2006  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Res de patir... a brillar!!!!

Un petonet ;-))

de febrer 01, 2006  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home

Image hosting by Photobucket