Image hosted by Photobucket.com

24 de novembre 2007

Torno als palets!..

... i encara no marxo a la Xina.

Comentava a un grup d'alumnes, que el meu màxim objectiu en el món del Tai txí, no és tant arribar a la perfecció de les tècniques i a conèixer moltes formes, sinó poder sentir quan sigui velleta, que he après a aplicar a la vida, tots els principis que integra la disciplina.

El Tai txí, com a via de creixement, és un elogi de la lentitud, del viure i assaborir els instants presents, i darrerament, he pres consciència de que em cal esforçar-me força per abraçar aquesta lentitud a l'hora de menjar.

El sentir i assaborir les coses intensament és el que ens omple i nodreix, així que crec seria bo comprometre's a alentir els àpats, "fer de cada menjada un poema", com deia Pablo Neruda...

Mentre observava l'engranatge meravellós del nostre cos a l'exposició "Bodies", vaig percebre que tenim la responsabilitat de col.laborar amb ell, i el nostre sistema digestiu en forma part, així que sé que el meu retorn als palets em beneficiarà. Soc tan maldestra amb aquestes eines, que a la força menjaré de forma més lenta i pausada...

"Menjar amb palets no danya els aliments; la forquilla i el ganivet els torturen"
, diu una màxima del confucianisme. Serà que no s'ha utilitzat cap eina "torturadora" quan ens arriba el pollastre del Shop suei esmicolat al plat? Ai! no sé, no sé...

Una argumentació que em convenç una mica més, és la que donen metges i biòlegs. Expliquen que amb l'ús dels palets, exercim la força cap endins i ens és necessari moure 34 músculs; això beneficia el funcionament de les articulacions de la mà, agilitzant-la, augmenta la irrigació cerebral i activa les neurones, contribuint a la longevitat.

Fent referència al Tai txí, crec que no és fonamental conèixer molta quantitat de formes, sinó assaborir i pair-ne bé algunes de qualitat. És excel•lent gaudir d'uns hàbits de pràctica diària ben definits, començar el dia amb una bona dosi que ens faci sentir energitzats, i acabar a la nit de forma més suau, per procurar-nos un bon descans nocturn.

També podem aplicar aquests principis a l'alimentació: donar màxima importància a la qualitat del que mengem, prendre tan sols la quantitat que el cos necessita, pair-la bé, i fer-ho proporcionalment en hores que el nostre cos ho assimili de forma adequada.

Segons la Medecina Xinesa, al matí el nostre sistema digestiu treballa amb molta més potència que a la resta del dia i per això és bo començar la jornada amb un esmorzar generós i anar disminuint les dosis ingerides a mida que avança el dia.

Tot i que ja ho intento, insistiré en aplicar la sàvia sentència xinesa que dicta: "Esmorza com un rei, dina com un príncep i sopa com un pobre".

Bé, diuen que és bo enfocar petits objectius per sentir que avancem i el de millorar i equilibrar la meva alimentació n'és un. Serà que començo a sentir que en res tenim el Nadal aquí i ens esperen moltes hores de taula i sobretaula?


18 Comments:

Anonymous Anònim ha dit...

Jo també menjo ràpid! i cada dia m'ho proposo però noia no hi ha manera!
Ara que quan agafis més pràctica amb els palets també tindràs que frenar que els xinesos mengen molt de pressa amb ells, no?

Bons propòsits els teus. Hi intentaré pensar quan tingui el plat davant. Bon dissabte i a menjar lenta! :)

de novembre 24, 2007  
Blogger JoanAlbor ha dit...

M'encanta cada vegada que passe per ací i m'ensenyes una cosa nova :) la primera vegada que vaig menjar amb palets tindria 16 anys i va ser a un restaurant vietnamita que feien un rotllets boníssims (ummm se'm fa la boca aigua de pensar-ho), tothom menjava amb palets i jo em vaig passar tot el sopar intentant picar alguna coseta :) al final vaig aprendre i és veritat un sopar amb palets es molt lent, la conversa s'alentix , tot es fa pausat ... havia oblidat ja aquesta sensació i tu m'ho has fet recordar adonar-me'n que la rapidesa s'ha instal·lat malevolament en els meus àpats , intentarem retornar a la mesura exacta també en els menjars i assborir-los com toca :)
Una abraçada Myt :)

de novembre 24, 2007  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Hola Carles! hehe un altre...

Doncs tens tota la raó, a veure si faig com els xinesos d'avui en dia que mengen a tota pastilla amb els palets.

De fet, fixat amb una cosa: Quan van néixer, els anomenaven "zhu" que es pot traduir com "lentitud", però posteriorment no els va agradar i vàren optar per substituir-lo per "Kuai" que significa, "rapidesa". El enorme valor de la lentitud també es va perdent allí, malauradament i no se n'adonen que en aquest desfici desfrenat vers el capitalisme estan deixant perdre valors preciosos...

Bon diumenge per tu, una abraçada

de novembre 25, 2007  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Hola Joan, m'encanta que et trobis bé ací! :-)

Ummmm jo també tinc bons records quan penso en menjar vietnamita, és deliciós! Preciosa sensació la que descrius en la que el present, la conversa, la companyia, es paladeja a un ritme lent que permet fixar els instants viscuts.

Com tu dius, haurem de retornar a la mesura exacta, que segur que ens permet gaudir de moments preciosos.

Una abraçada i bon diumenge

de novembre 25, 2007  
Anonymous Anònim ha dit...

No sabia això de "esmorça com un rei...", però me l'apunto. De fet, darrerament menjo més lent, xerro més, i acabo quan ja casi no queda ningú. No m'importa, no tinc cap pressa. A més vaig sovint a un restaurant xinés i de tant en tant els hi demano els "palets". I si, vaig més a poc a poc. Ja fa 2 o 3 mesos que tinc la intenció d'aprendre'n en serio...però, sense presses, es clar. ;-)

Una abraçada i un bon apat amb palets!!

de novembre 25, 2007  
Blogger anna ha dit...

molts palets, molts palets, però com una bona mariscada menjada amb els dits, res de res..........

de novembre 25, 2007  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Hola Tarek!

No coneixies aquesta sentencia de l'esmorzar? Doncs amb tot el que estàs descobrint en aquesta nova etapa que has encetat, la llegiràs més d'un cop... :-)

Es considera una regla nutricional fonamental dins la dietètica xinesa. Durant el dia, els nostres òrgans i vísceres no treballen amb la mateixa força.

A la nit, el nostre sistema digestiu actua molt lentament i si li donem massa aliment, no el pot digerir correctament. Per això s'aconsella sopar "com un pobre", i si pot ser, un parell d'hores abans d'anar a dormir per tenir un son regenerador.

Bon diumenge

de novembre 25, 2007  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Myt ha dit...

Hahaha Anna, mira que ets trapella eh! ;-)

Tens molta raó, com els dits no hi ha res per una mariscada! Això sí assaborida molt i molt lentament... :-)

Un petonet, preciosa, i gràcies per ser com ets i per compartir amb mi tantes coses (i alguna inoblidable mariscada, tot s'ha de dir! ;-)

de novembre 25, 2007  
Blogger Joana ha dit...

M'encanta tot el que has explicat. Assaborir la vida ja sigui menjant, llegint, escrivint...
Jo també intento aplicar-m'ho. I sí tot és molt millor fent-ho lentament...
Petons de diumenge!

de novembre 25, 2007  
Anonymous Anònim ha dit...

Ei, Maite!

En un tres i no-res serem a Nadal, però... i qui serà el/la guapo/-a que es menjarà la sopa de galets amb els bastonets aquests, eh?

Una besada molt grossa! ;-)

(I gràcies, de tot cor... ets una detallista excepcional!).

de novembre 25, 2007  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Hola Joana! Gràcies per les teves paraules, bonica. Tinc la sensació que coincidim en forces coses en la nostra manera d'entendre la vida... :-)

Una abraçada i bona setmana

de novembre 25, 2007  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Ei Caterina!

Jo!!!!!! et deixaré ben parada! ;-)

Desitjo que hagis passat un dia preciós. La teva veu m'ho ha fet sentir així. Et truco aviat

petons

de novembre 25, 2007  
Blogger despi_na ha dit...

Bona pregunta Myt... Tots utilitzem eines “torturadores” per cuinar (els orientals no ho fan a la taula però ho fan a la cuina).

Que amb els palets no torturem el que hem de menjar?. Jo estic predisposada a creure-ho; (si no sabem com atrapar-ho potser les bestioles menjables s'escapen.

de novembre 26, 2007  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Hola Despi, bonica

He he, petita tortura a pessics fins atrapar la "bestiola menjant", com tu dius.

Jo per Nadal ja tindré una "finura" que deixaré ben parada a na Cat menjant-me els galets com una emperatriu sino-catalana ;-)

de novembre 27, 2007  
Anonymous Anònim ha dit...

Ei, Maite!

Esper quedar totalment "epatée" després de veure'n la foto (bastonogaletosinocatalana) acreditativa!

Una besada molt grossa! ;-)

de novembre 27, 2007  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Epa quèeeee? Caterina? Ais que no voldria qque de l'emoció t'agafi un patatús eh! ;-)

Cuida't molt. A veure si trobo una estoneta i agafo el tel... ;-)

Petonets!

de novembre 27, 2007  
Anonymous Anònim ha dit...

Això intente jo des de que vaig arribar tieta...equilibrar el menjà així que res de sopars abundants al tiberius fins d'aqui un temps!

Una abraçada i gràcies per tot
Anna

de novembre 27, 2007  
Blogger Maite Fruitós ha dit...

Ei Anna, nebodeta preciosa!

Vaja!!!! i quan és "fins d'aquí un temps"? Jo que ja olorava una altre soparet dels nostres pels volts de Nadal... ;-)


(Bé tindré que cercar estratègies desequilibradores per temptar a la xiqueta... ;-)

Una abraçada molt gran i gràcies a tu valenta!

de novembre 27, 2007  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home

Image hosting by Photobucket