Xin Nian Kuai Le!

Amb la lluna nova de gener, els xinesos de tot el món, commemoren l'arribada de l'Any Nou o Festival de la Primavera. És l'entrada a l'any 4704, segons el seu calendari lunar i fan festa grossa durant quinze dies, acabant les celebracions amb l'anomenada "Festa de les Llanternes".
Unes jornades abans, segons mana la tradició, les llars s'han netejat especialment i s'ha eliminat tot el que ja no s'utilitza. Es creu que l'any que comença portarà moltes coses positives si deixem lloc als nostres espais.
També s'afirma que és el moment de tornar els diners o deutes que s'han contret durant el darrer any, començant el nou període, sens càrrecs materials ni psicològics.
La vigília de cap d'any, familiars i amics es reuneixen per fer el sopar del "Twan Yuan Fan" o "sopar de la reunió". S'acostuma a menjar en taules rodones ja que el cercle simbolitza la perfecció i l'eternitat i això és el que es desitja per les relacions familiars.
Tots els plats que composen el sopar, tenen una simbologia pròpia i especial. Així, entre molts d'altres aliments, s'inclou el llegum "de l'any", semblant en la seva forma, a un ancià amb una gran barba, amb el desig d'obtenir longevitat familiar. Mai no falta el peix, "Yú" que té el mateix caràcter que "menjar sobrant", com a desig que mai manqui el menjar a taula; es serveixen petites empanades cuites, per augmentar la riquesa (el diner a l'antiga Xina tenia la seva forma) i pinya tropical, "ong lâi", ong (prosperitat) i lâi (venir)", amb el desig que la prosperitat vingui l'any entrant.
Imprescindibles són els llagostins sencers que simbolitzen la felicitat ja que al courel's es posen vermells, i aquest color significa felicitat pel poble xinès; amb el pastís d'arròs dolç, "nien gau" (gau sona com el caràcter que significa "alt"), s'espera que els fills creixin bé i que els adults aconsegueixin alguna promoció o augment de sou.
S'acaba l'àpat amb nombrosos dolços perquè simbolitzen l'entrada dolça de l'any, un dolç començament...
Els nens, reben sobres vermells (felicitat) amb diners, sempre amb quantitats de número parell perquè aquests porten bona sort, excloent, això sí, el número "4" que es pronuncia igual que "mort".
El dia de Cap d'Any és obligatori rendir homenatge als avantpassats i als deus xinesos, i la gent gran rep el respecte i la veneració dels més joves.
Espectaculars i plenes de llum són les festes que es fan al carrer. Destaquen els focs artificials i els petards (ells els van inventar) i, sobretot, les danses del lleó i del drac, importants animals a la simbologia xinesa, conduïts per experts practicants de Kung Fu, que amb els seus moviments fluids, circulars i potents i acompanyats pel so de la música de tambors, gongs i platerets, suposadament espanten les forces del mal, els mals esperits.
Deixo a la meva caseta un parell de caràcters, el de la "primavera" i el de "bona sort" que aquests dies especialment, els xinesos col•loquen capgirats a les parets o a les portes, com el caràcter "Fu", perquè la felicitat i la sort "caiguin" a les seves cases.


Powered by Castpost
[The Music of Tao Te King]